Tuesday, March 8, 2011

Kisah aku, seorang budak kecik dan teka-teki...

mood    : tenang walau baru pas bangun dari lena yg sekejap sgt..
cuaca    : sgt baik.. 
suasana  : agak sunyi *walaupun kedengaran brader kt bwh tu tgh mesin rumput taman permainan yg tak benti² dari awal pagi tadi..

hooo.. jemput sarapan kawan²..
pagi ni aku sarapan roti bakar + garlic butter spread yang enak.. (omputeh kan aku..?) haha..
sambil² melayan2 lagu amik mood nak sambung keje ngedit² gambar customer jap lagi..

tgh duk santai² ni.. tetibe aku teringat cite mase aku dok kajang time² study dulu..
Kat area umah aku tu ade satu family dari kelantan yang agak rapat ngan aku la.. 
anak die si kecik tu salu kene sakat ngan aku time aku balik kelas atau nak gi kelas.. *biase la.. aku tade adik kecik.. so.. pinjam anak org la jadi adik.. hehe..

ada la satu hari tu.. aku balik kelas mcm biase.. 
mase lalu depan rumah die.. aku nampak budak kecik ni tgh santai² dpn umah..
pastu die panggil² aku..

ikuti perbualan berikut dlm bahasa kelate yg agak pekat..

Si Kecik     :    Abe.. Abe.. Mari kejak.. Ore ado teko-teki neh..
Aku            :    Hoo.. gapo dio.. teko la.. *muka kacak luar biasa...
Si Kecik     :    haa.. Dalam banyok2 ikan.. Ikan gapo bukey jatey bukey tino?? *sambil buat muka konon² kiut..
Aku            :    erkk.. mm.. mm.. err.. *tetibe aku blur.. =.=' 
Aku            :    err.. dop tau la.. gapo ek??
Si Kecik     :    Sungguh ni? ngaloh doh ko? *angkat² kening..
Aku            :    hom.. ngaloh doh.. ikan gapo ek? *sambil kaver² muka ingin tahu..
Si Kecik    :    Ikan Karim.. Sbb dio ikan lelaki.. *pastu blah sambil wat muka puas hati..
Aku           :    !#^%*(*&! 

Denggg~!! terkena aku kali nih~!! hahaha.. balik je rumah aku mengekek² gelak!
siyes.. mmg kali ni aku rasa budak tu nak balas dendam sbb aku slalu sakat die.. 
hohoho~!! 

Kosa Kata :

Kejak = Kejap
Ore = orang
Bukey = bukan
Ngaloh = Mengalah
Ikan Karim = ikan laga


encikbig - budak² kecik nih kadang² otak die ligat jugak..

2 comments:

cik mas.. said...

luvbit..siap ada kosa kata..

teruskan berbahasa!..aku akan jadikan blog ni pusat sumber aku..=P

Nia Awal said...

hahaha LOL =)