Wednesday, December 15, 2010

Mencari ketenangan... Mencari kekuatan...

aku? 
yup.. still mcm ni.. kuat! dan sentiasa hepi! yeahh.. hahaha..
walaupn org tgk aku hepi.. 
tapi diri ni dan Dia saja yang tau betapa aku sgt² lemah dan tertekan..
macam² yang dah semak² dan bercelaru dlm hati aku ni.. 
tah la.. aku rasa aku dah tak kuat mcm dlu..
mana pegi semangat² aku dlu pn aku tak tau..
adakah perlu aku bermonolog sendirian.. atau harus aku meluahkan..
atau juga berdiamkan diri.. ataupon wat² tak tau sudah..
yeahh.. Life must go on.. *~even aku sendiri pn tak tau ape patut aku wat lepas ni..
hendak ku turutkan rasa hati.. tapi aku kurang pasti..
nak aje aku diamkan diri.. sudah tiada kekuatan diri..
oh encikbig.. come on la..
jgn dilayan sgt perasaan tuh.. oh dengg!
knape nk terbuai² dgn semua nih..
yoosshh~ sila kemaskan diri..
panjang lagi perjalanan ini..
walau meniti titi yg belum pasti..
dah la.. duk pening² kepala watpe..
g siapkan keje ko yang belambak² tuh!! *~pujuk hati sendiri..
 -
-
-
pada si dear.. "maapkan saya ye.. sbb tak byk masa utk awk.."
 -
pada kawan²... "pn same mintak sori byk².. i think its time for me to deactivate for a while.."
 -
pada customer²..."anda jgn risau.. utk anda sy masih aktif.. sila lah berhubung selalu.. anda adalah majikan sy.. "
-
-
-
ok la.. its time to work...!!
wish me happy working ya~ tq beri beri the much!

encikbig - muka tenang bukan bmaksud hati riang..

Monday, December 13, 2010

pagi keluar - main panas - petang balik..


fuhhh... terasa perit je muka aku neh.. hari ni matahari sangat terik.. 
yup.. seharian aku berjemur ala² omputeh.. hadehh..
ok ok.. ini hari.. pagi2 lagi aku dah kuar rumah.. 
join photoshoot muslimah anjuran sarah hata..
aku pn tak knal sarah hata ni.. just dpt invitation thru Facebook..
lepas duk borak² ngan Mas.. kitorg pn join ler photoshoot event td..
mmg tersangat la ramai.. 50 group! 1 group 3 org.. *kirasendiri..
oh.. lupe nk knalkan teammate aku.. Make-up Artist (MUA) kitorang Mas dan model kitorang Aisyah yang memang sgt kental dan kuat semangat walaupon kene direct² dgn art director pada hari kejadian (Tuan Burt selaku founder photospeare) .. 

Mula² sampai sana.. aku agak berdebar gak arr.. 
Mas mmg aku dah knal.. *~walaupon baru je jumpe skali..
huhu..
Aisyah tu mmg aku tk pnah jumpa.. so.. agak risau jugak la..
mane tau kot² susah nak bekerjasama... tp rupanya.. lepas ta'aruf lebih kurang.. 
rupanya semua pon same je.. gila² kiut omputeh kate.. haha!
memula start ngan registration.. ok.. takde masalah.. 
then amik baju sponsor.. (aku agak terkilan sebab rasa mcm *~kenapa baju team aku mcm kurang menyerlah dari kumpulan2 lain yang mcm gila2 babeng beterbangan bebas ke awan gitu..)
aku perasan mcm teammate aku pn agak upset lepas tgk baju tu..
tapi.. yg aku suka...!
semua buat² tak tau je..
*~korg jgn nak tipu aku ckp korang ok ngan baju tu kan.. huhu...
sesi make-up oleh cik mas bjalan dengan lancar sampai aku tak tau nak buat apa selama lebih kurang sejam setengah.. 
pastu kitorg start dgn group photo..  
*~aisyah tak abih² nak mekap aku.. ok.. sila sila.. ekeke :p
then start la sessi photoshoot.. 
dan secara tiba² otak aku tepu.. takde idea.. ohh.. demmm! 
aku layankan aje ape yg terlintas.. tapi aku btl² takleh fokus.. 
sampai la dekat² nak abih sesi photoshoot baju sponsor tu Tuan Burt sampai..
dengan sket arahan dan bantuan dari Tuan Burt.. aku troskan photoshoot tu.. 
selesai sesi baju sponsor.. sambung plak ngan sesi photoshoot baju wardrobe sendiri.. 
byk pasang gak Aisyah bwk.. lepas tgk² baju tu.. aku decide nak guna jubah kaler kuning.. (aku agak rabun kaler.. so aku tatau nk ckp kaler ape tu.. huhu..)
sambil² nak menunggu Aisyah salin baju.. 
Mas tiop belon utk prop... *~anda mmg berbakat tiop belon! ^^
utk sesi dua ni.. aku agak enjoy walaupon mase tu matahari tersangat2 terik tapi dgn idea2 menarik Tuan Burt.. bantuan lighting dan mekap yg aku sgt suka.. aku layan kan jugak.. walaupon pinggang tak larat + letih + lapar + dahaga kasihsayang + panas terik.. ok.. 

hmm.. jap jap.. aku sebenarnye nak ckp aku letih gile hari ni.. tu je.. yang aku merapik panjang2 ni kenapa??! huh~ ni la org kate.. pantang dpt keyboard.. merapik tak habih2.. dah dah..!! gi tdo! yang korang ni pon same! gi tdo la.. buat ape tak tdo lagi malam2 gini??! huh! hahaha..

ok ni satu gamba aku share.. yg lain² nnt tgk kat photoblog aku ye.. hehe..



encikbig - letih tapi sgt enjoy bekerja bersama korang!! thanx Burt , Mas & Aisyah..

Wednesday, December 8, 2010

Ape kaler best ek??

Alhamdulillah..!!
walaupon penat melayan karenah client yg berbagai2.. 
namun aku bsyukur..
ini la yang org kata kenikmatan bekerja sendiri..
letih.. sangat2 letih! 
namun memang berbaloi-baloi.. huu..
ok la kan.. Rezeki.. 
hmm..
Dalam perkiraan aku rasanya dah cukup untuk aku sumbangkan sket kat umah aku..
haa.. kat umah aku.. haha..
aku nak CAT umah!! yeaaaahh~
tapi duk pikir2 lagi nih.. ape kaler nak cat..
masih pusing2 memikirkan..
takut tsalah cat nnt bukan hape..
kang makin huduh plak.. huhuu.. 
takpo2.. nnt aku mintak pendapat kawan2..
ni ha nengok teratak buruk aku nih..
buruk2 pn aku suka gak~ haha 





encikbig - nak pikir kaler pon pening pale.. ishhh...

Wednesday, December 1, 2010

hari pertama...

uff.. ok.. it's my first day..
hari pertama sebagai pekerja.. kuli.. opisboy.. water-boy.. boss.. CEO.. 
dan segala waktu dgn nya..
hari ni aku memulakan hidup sebagai pekerja sendiri.. tiada lagi gaji bulanan yang tetap..
so.. tak banyak yang aku nak cite..
n tak banyak masa yang aku boleh luangkan..
( mcm biasa yang duk melangok tunggu gaji bulanan masuk sambil duk wat muka super bz bile boss lalu..)
ok.. it's time to work..!
adiossh~

Friday, November 26, 2010

err.. aku tak paham.... =_=''

burp..! alhamdulillah.. 
kenyang sudah menikmati ayam goreng mekdi untuk juadah makan tghari yg kelam kabut.. hehe..

okess.. nak kongsi sket dengan silent reader kat blog aku ni... 
satu perkara yang boleh kata tiap² hari la duk main² kat kepala otak aku.. yes! setiap hari ok..

cite pasal kawen...


first of all.
aku akui.. aku bknlah photographer yg hebat untuk merakam sesuatu aksi atau majlis jika dibandingkan dengan barisan professional photographer yang sanggup meredah hutan atau ke mana² dalam apa cuaca sekalipun demi mencari sesuap nasi.. tapi aku cuba sedaya upaya untuk memenuhi kehendak client..

ok ok.. aku bkn nak cite pasal tu pon.. tu intro² je.. hehe..
ape aku nak kongsi ni pasal budget untuk majlis kawin..
ye.. aku faham bila ada sesetengah client aku ade berkongsi.. untuk sesuatu majlis..  
even majlis tu simple pn tetap guna belanja besar.. aku faham.. dan aku sentiasa cuba faham masalah mereka.. aku akan cuba bertolak ansur tentang urusan harga bagi pakej fotografi.. 
TAPI!! 
yang aku heran dan taktaunakcakapape bila.. ade yang sanggup berhabis beribu² ringgit malaysia untuk pakej pelamin + make up + baju (3-4 pasang) + red carpet + hiasan² meja + arch + bla bla bla segala tapi bila aku bagi harga beberapa ratus untuk pakej fotografi merakamkan semua tu untuk memori diorang cakap mahal.. 
oh dengg~! 
ni yang aku betul² tak paham.. come on la.. aku bukan nak blame sesape pasal tanak amik service aku.. tapi aku kurang faham (sbb aku lom kawen..) kenapa orang sanggup berhabis beribu² ringgit malaysia untuk perkara yang digunapakai dalam masa sehari tapi amat² berat nak spend untuk perkara yang akan jadi memori untuk bertahun²...

encikbig - mungkin ada yang lebih arif.. sila komen ye..

Sunday, November 21, 2010

gado lagi...

"orang tak skolah je tak tau prosider2 ni.."

shitt! itu menghino namo eh! nak buat keje tu wat la leklok.. ada akal pakai.. ada adab jaga! haremm sungguh budak guard tu.. nak tegur pon biar la elok².. tak pepasal kene maki hamun ngan aku.. 

Pagi smlm gado ngan guard pavilion.. time shoot pre-wedding Dyana&Meo.. aku dh mintak maaf salah aku.. yg ko nganjing2 apahal? lapar nak makan camera aku? sampai ke usus besar ko aku sumbat kang! kecoh gak arr.. siap ugut nak panggil manager.. panggil la.. ingat aku goyang? lagi bagus! ingat manager ko nak cover ko ke?? hello!! aku customer.. walaupon customer not always right.. tp customer have right! duk kalut2 tuh.. turun 3 org manager.. Tuan manager tu siap mintak maap kat kitorg.. see! i tol u oledi maa..! hancing punye budak ingusan! keje leklok la.. jgn duk makan ice byk sgt! nnt otak lembab! miahahaha..~!

2 malam sebelum tu.. gi karok dgn najab, pokcik, jimat, kamal & Meo (lagi!!) dan sesi tu kene stop sbb kantoi salah sorg ahli smoke dlm bilik tu.. (no smoking karok) gaduh lagi kat kaunter.. hadeehh.. dua hari bersama Meo dan dua hari gado.. hahaha...!

EncikBig - Meo.. tulis dlm diari ok? hahahahaha...

Tuesday, November 2, 2010

ada apa?..

salam...
hari ni aku masih lagi melangkah dgn cool dan selamba utk ke opis..
terasa mcm ade background music yg sangat asyik tatkala aku mengatur langkah penuh berhati² sambil angin bayu pagi yg bertiup sepoi² bahasa arab mengganggu rambut aku yg dah aku sikat rapi gunakan jari time drive tadi.... 
sampai depan lif aku tekan2 button die.. tapi takde respon..
"ahh..~! demmit! rosak lagi..!!" bentak hati kecilku meronta² penuh derita. 
Sekali lagi segala sarafku harus bekerja keras di waktu pagi yg syahdu mcm ni..
Setelah bersusah payah... akhirnya aku sampai depan opis.. (tingkat 2 je pon..) 
aku tap kan access card dengan selamba walaupon aku dah lewat hampir sejam.. (demmit!!) 
Aku terus ke meja aku yg bersepah² tu.. (bajet byk keje..) *~on laptop.. *~menung2 pikir masa depan.. *~baca paper.. *~bukak blog² pilihan.. 
oh!! time rehat² dah hampir.. 11am - minum pagi.. borak².. ok done.. sambung keje.. *~bukak forum.. merapik² sket.. *~FBying.. ok!! oledi 1 pm! lunch time!! 
-be right back.. pegi makan dlu..!

encikbig - ok.. sepagi yg tak berfaedah langsung! sgt tak produktif! citt!

Friday, October 15, 2010

UPM 34th Convocation Ceremony

uhh.. Salam..
minggu lepas.. salah sorang rakan blogger aku ajak aku gi konvo dia..
kebetulan lak hari tu aku cuti..
so dengan berkobar2 aku gi UPM..
ya.. Ladang 16! tempat feberet utk sesi photography..
akhir nya aku sampai gak kat sana! weehooo~
memang sangat best walaupon cuaca panas terik..
tp siyes sgt enjoy..!
ok la.. aku takmo tulih panjang2..
selamat menjamu selera mata ye..
hehe..
 



EncikBig - foto² candid ade kat photoblog aku..

Monday, October 4, 2010

tahniah!! ( 26th IIUM Convocation Ceremony )


ehem... salam to all..
kembali berbelog setelah sekian lama menyepi..
ekekeke..
mm.. smlm satu hari aku di IIUM kat gombak..
macam biasa.. mencari2 gambar..
sebenarnye.. aku ke sana sbb kazen aku convo..
so.. sambil2 tu.. aku cuba dptkan sikit2 gamba kat sana..
kot2 la leh dpt moment yang best2...
apa2 pn.. nnt aku upload gamba2 tu kat photoblog aku..
jemput la singgah2 ye.. tengkiu~!!



EncikBig - Congratz Nuey!!

Thursday, September 30, 2010

Dua Bulan.....


semak otak bile duk pikir².. ape masalahnye?
susah sangat ke nak wat keputusan?
hmmm..
bkn undang² dunia pon! budi bicara la sket...
itu ler..
susah bile org yg berkuasa ni tlalu ikut sgt procedure.. 
hati aku kata tak mau.. tak mau!
tapi dipaksa².. takpe la.. ape kan daya.. 
ikutkan je la..
tapi mcmana performance aku lepas ni tatau la kan?
jgn salahkan aku la nnt.. 
hahaha..
ah.. persetankan mereka..
yang pasti next plan aku harus disusun dengan baik..
sekemas mungkin.. 
pada kawan².. doakan aku ye.. tengkiu..

EncikBig : sudah tiba masanya utk aku melangkah sendiri.. :)

Wednesday, September 8, 2010

Kad raya kawan²..

Koleksi kad raya dari kawan².. 
 Syawal 1431H
 suessy 

 Nasyrah Assiddiqah

 Syafiq a.k.a Peq

 Khalis  

 Encik Burt

 Cik Bulan

 Zul

 Arn

 Aida

 Puan Liza

 Hanim

tQah

encikbig - terima kasih sumee..!

Raya!!

dikesempatan ini..
dengan rendah hati..
eh eh eh ape nih..
tak reti arr aku ayat² gini..
mintak maap ye kawan².. huhu..


ok la.. sempena hari raya ni..
aku nak mintak maaf kalu selama ni aku ade berkasar..
or ade entry² aku yang sakitkan hati korang..
atau buat korang rasa tak selesa..
dan apa² lagi la yang aku wat kat korang..

aku dah wat satu kad raya special untuk korang..
special nih.. takde jual kat kedai..
2 hari aku wat ni tau! huhu..



EncikBig - Ikhlaskan hati mohon kemaafan leburlah dosa di tapak tangan lupakan segala silap dan salah...

Wednesday, September 1, 2010

Nostalgia + Raya mood

hello! ahaha.. ok ok.. Assalamualaikum Warahmatullah...
tup tap tup tap.. tak sedar seminggu lagi nak raya.. (lebih kurang ler..)
dalam mood² sekarang ni.. 
majoriti dah mula terbayang² suasana riang ria hari raya..
kan? kan? kaaaaan?
aku pn same gak.. tapi mgkn mood aku sedikit berbeza..
aku teringat kembali zaman² skolah yang dah hampir 10 tahun dah aku tinggal..
yang paling aku ingat zaman² dak Nasyid..
cari punye cari tjumpe la mp3 lagu raya ni..
coverbysapetahtaksedaplangsung!
Lagu ni ditulis sepenuhnya oleh Chemat (my schoolmate
dari kumpulan Sahabat (kumpulan masa skolah² dulu).
Secara ringkas mengenai Sahabat.
Pernah disqualified mase pertandingan nasyid antara sekolah sbb diorg ckp kumpulan professional. 
(eleh.. tuan rumah takut kalah sbnarnye.. haha!)
Kumpulan yang terdiri daripada 4 orang anak muda (pada ketika itu) iaitu..
WaWi , MatNoor , Chemat n Aqeeb.
Kumpulan ni agak ngetop (sama top ngan BackStreetBoys) pada masa tu..
mm.. dah dah.. aku tatau nak tulis pe dah.. 
LayaaannNnn~!!


encikbig - bile la nak jamming2 lagi ni.. huhu..

Sunday, August 29, 2010

Selamat Hari Lahir!!

huh~ rupanya aku tlupa mau post ini entry..
bkn terlupa.. tapi terlewat..
shud post on 28/08/2010!
waaahh.. terasa sgt down oh~
i'm sorry cik eda.. huhu..
Entry ni ditujukan khas utk cik Eda yg berada di JB..
Semoga sihat² selalu..
dan juga pada rakan² yg sambut besdey bulan 8 ni k..
Semoga bertambah usia seiring dgn keimanan dan ketaqwaan kita.. aminn Ya Rabb..!
Selamat Hari Lahir.. May Allah Bless u Always~







encikbig - ni sape nyanyi nih? tak sdap langsung! tp aku ske lirik n melodinye..

Saturday, August 28, 2010

hari ini hari sabtu!


Dan.. hari sabtu itu tiba lagi..
Kehadiranmu masih lagi bersama² rasa sepi yang mencengkam..
pale hot! pe jadah nak ngarut² neh!
ini hari perut wa sudah sehat...
perut lapar + nafsu makan yang melampau!
hahaha..
ini malam wa mau makan ikan bakar.. mana mau cari?
haha.. come on encik rempit!
mari kita menjamu selera..
pegi mandi!! busuk cam tupai!!
pegii!! lambat tinggal!
ahahaha..
eh eh eh.. dah! dah!
wa mau pegi makan..
balik nnt mau sambung edit gambar sampai lebam!
macam² mana pon.. aku akan settle kan jugak koleksi gambar yg banyak² tu..
kepada encik² dan puan² customer..
akan ku kotakan janjiku.. (perghh.. bley buat tajuk lagu neh! haha!)
tata sumee..


EncikBig : apahal tajuk lu hari ni hari sabtu? nak mampuih ko?!

Tuesday, August 24, 2010

doplohpatlapan

selamat pagi sumee!
terasa mcm nak bagi speech plak.. 
miahaaha..
hari ni aku rasa sgt bosan..
duk opis saje² tade watpe..
cuma berteman laptop dan rakan² yang buat² kusyuk..
aaahhh!! sudah la korang.. 
bkn boss tak tau kalu kita² ni kat opis kompom takde keje punye..
so tak perlu la buat muka bz mcm tgh prepare projek 14billion..
sila tarik nafas..
hmm.. 
hari ni... aku tlajak sahor lagi!
eh salah.. member aku kate patut guna istilah tlepas..
kerna bimbang disalah erti... huhu
bangun² je dgr org azan subuh.. (dan nak abis plak tu..)
mengapakah aku tak alert dgn alarm enpon aku skang?
siyes weh.. aku dah lama tak bangun sbb alarm..
ade sesape ade pendapat yg bernas nak kongsi ngan aku?
pasal sahur tu tak kisah sgt.. 
sbb aku bgn sahur pon minum air je.. (sbb nasi dah mkn siap² mlm tu.. haha!)
tp yg tak best nye bile solat subuh time matahari nak keluar.. (err...!!)
tolong la kawan².. adakah sudah sampai masanya aku bli Jam loceng besar??
ataupon aku patut bli enpon baru??
ataupon donlod mp3 best² set jadi alarm aku? (bgn² je tros karok.. haha!)
arakian begitulah kisah masalah problem ku..

encikbig - why why why? hhmm.. ok ok.. mlm ni aku korek telinga..

Saturday, August 21, 2010

Hyper Blogger Award

Tetibe aku rasa murah hati nak bagi award utk rakan blogger.
Dengan berbesar hati Beta mengisytiharkan bahawa...
The Hyper Blogger Award goes to.. *~drum roll....


EncikBig - Semoga teros aktif menulis blog! hoho..


Friday, August 20, 2010

Makcik Oh Makcik....


Tarikh   : 10 haribulan puasa...
Tempat : Sekitar rumah ku..
Masa     : waktu petang lepas balik keje..

macam² kerenah masyarakat berbilang bangsa berbilang kaum.. 
sampai tak terbilang dah haihh..
semua duk pakat gi bazar ramadhan yang sgt² meriah..
semua duk pakat lapar mata..
geng² penjual sibuk duk promot kuih muih or makanan²..
tak ketinggalan jugak golongan non-muslim yg duk join membeli juadah makan malam..
ye la.. time ni je la nak jumpe mcm2 makanan..
aku mcm biase la.. popia goreng ngan sebungkus air..
hari ni rasa nak minum air asam boi plak.. hari² teh bunga pon muak gak..
naik berbunga² dah hati ni.. haha!
ok abis.. chow dari bazar ramadhan..
aku singgah kedai thai plak.. goreng² panas..
nak tapau nasi goreng kampung untuk sahur..
makcik indon yg keje situ punye la ramah..
sambil² duk mop lantai sempat lagi interview aku..

Makcik : "nak.. baru di sini ya?"
EncikBig : "A'aa.. baru jugak la.."
Makcik : "tukang masaknya ke bazar ramadhan.. tunggu sebentar ya.."
 EncikBig : "Takpe².. saya boleh tunggu.."
 
(sambil² aku memerhati pekerja² kilang yg baru balik keje..)
Makcik : "Anak dari mana ya?"
EncikBig : "mm.. Agak² makcik?"
Makcik : "Jawa barangkali.. atau mungkin surabaya?" (kelihatan brader tukang masak dah balik..)
EncikBig : "erk!! bang.. nasi goreng kampung satu ye..."

Ohh.. deennngggg!!!
Nyesal aku suh die teka!!
adeh...
makcik oh makcik..
adakah ku kelihatan seperti warganegara sana?
atau mungkin makcik rindu bangat sama anak makcik di sana??
huuuuu..


EncikBig - lepas ni kalu org tanya aku dari mana kompem aku bgtau tros..

Thursday, August 19, 2010

Tuesday, August 17, 2010

i'm sorry!! T_T

Situasi : Dalam perjalanan pulang..
Cuaca : hujan renyai²..
Lokasi : Dalam kereta yg bergerak maaanyak pilan..

sedang aku asyik mendengar celoteh DJ di radio..
dan hujan turun renyai2 yang agak lebat.. aku cuba menikmati suasana tu..
ya.. nyaman walau ada sedikit stress sbb jalan jammed..
mata aku tertumpu pada sorg gadis berbaju kurung (mungkin) 
dan bertudung biru dlm kete myvi kat seblah..
tp bkn aku nak cite pasal awek tu.. lepas je peristiwa2 manis tu berlaku.. tiba²..

GedEeGaaaaNNGGGGggG!! terasa bagaikan berada di atas sebuah kapal layar.. kereta aku terayak ke kanan!
ohhh~!!! shhiiittt!! aku tros bg signal benti! aku angkat tgn suruh kete blkg tu benti gak..~
aku tros keluar kete dgn kepala serabut.. hati sakit.. perut agak lapar.. dan tekak yg dahaga..
tros aku besepah2 jalan gi kat kete tuh!.mmg takleh nak sorok dah rasa amarah itu!
sampai2 je seblah cermin drebar tuh aku tros bebel2..
"kak.. cmane bwk kete nih?? org lain pon nak cepat! slow2 la.. jalan jammed! bkn nye boleh laju pon!!.. bla bla bla bla (tapi tanpa sebarang kata² carutan..)..."
akak tu memandang aku lemah.. kelihatan akur dgn kesalahan beliau..
aku tgk bumper blkg aku ok je.. ade la senget sket.. aku rasa clip or tempat skru dia patah..
tapi tak ketara sgt.. malas nak cite panjang aku tros blah masuk kete aku..
aku meneruskan perjalanan pulang..

tgh² jalan tu aku tetibe terbayang muka akak tu masa aku sound2 die tadi..
tetibe aku rasa sebak.. teringat kat arwah mak aku.. siyes!
aku rasa mcm nak patah balik je mintak maaf ngan akak tu.. aku rasa bsalah sgt²!!
aku terbayang kalau la arwah mak aku yg langgar kete org lain..
den kene marah mcm tu.. aduusss.. aku mmg takleh nak bygkan..
aku bjanji walau ape pn ujian yg aku akan hadapi lepas ni.. aku akan pikir baik buruk dulu sblm wat pape..

fuuhhh.. rase mcm ni la entry paling panjang pnah aku tulih..
kerana sesungguhnya aku amat2 rasa bersalah pada akak itu..

kepada akak berkaca mata yg naik X-Trail kaler hitam.. (harap² beliau ada terbaca..)
dan dah terlanggar kete wira kelabu buruk saya itu..
pada kira2 jam 6:30 petang pada 7 haribulan puasa..
di hadapan the mines resort.. saya mohon maaf byk².. saya btl² rasa bersalah..
harap² akak maafkan saya..

Encik big : kita selalu tunjuk kt org lain yg kita ni kuat.. 
tapi kita sebenarnya tau yang kita tak kuat!!

Monday, August 16, 2010

Nam haribulan puasa...

tup tap tup tap.. tak sedar.. dah 6 hari dah puasa..
tp blm lagi rasa nikmat lapar.. aku pn tatau ler..
taun ni agak kureng nafsu mkn.. tak mcm taun² seblom neh..
kalu pegi pasar ramadhan kelabu tros mata nak pilih..
tapi taun neh.. sampai je pasar ramadhan dua tiga kali ulang alik pn tak bli pape..
tetiap hari pon beli popia singgit + teh bunga sebungkus.. tu je.. bagus gak.. jimat sket! haha..
hmm.. masih berkira² menanti kehadiran kawan baru aku sempena raya nih..
nnt bekepit je la aku ngan mereka.. opss.. lupe.. bkn seketoi.. tapi dua ketoi~!
hahaha.. tak sabar nak test lens baru neh.. cepat la masuk claim.. 
wahai macik admin.. cepat² proses ek.. la la la...
*~mimpi indah la ini malam.. huhu

Monday, August 2, 2010

Kempen Remaja Raikan Ramadhan (3R)

:: Program Ramadhan - Kempen Mari Beramal ::


:: Muqaddimah ::

Kempen Remaja Raikan Ramadhan (3R) ini merupakan suatu insiatif pembangunan sakhsiah khas untuk para remaja di sekitar Kuala Lumpur. Kempen ini julung-julung kali diadakan dan ianya merupakan Kempen pertama bertemakan ramadhan khas untuk para remaja.

Kempen 3R ini mengambil bulan Ramadhan sebagai konsep dan pembangunan remaja sebagai tema utama, 3R akan diaturkan dengan sebaik mungkin bagi mencapai objektif-objektif seperti yang telah digariskan. Bagi mengumpulkan dan mendidik jiwa-jiwa remaja ini supaya taat dan patuh kepada Allah SWT, mengambil seberapa banyak fadhilat dalam bulan ramadhan dan sebagainya.

Kempen 3R ini terbuka kepada semua remaja yang berminat untuk melalui atau mengalami ‘madrasah’ yang serba mencabar dan berminat untuk mengisi masa di bulan Ramadhan dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah dan bermanfaat.


:: Objektif ::

2.1 Menghayati bulan Ramadhan sebagai bulan ibadah di kalangan remaja.
2.2 Memakmurkan bulan ramadhan dengan aktiviti-aktiviti yang bersesuaian.
2.3 Mempertingkatkan ukhuwwah di kalangan remaja.
2.4 Menyemarakkan pewaris kepimpinan masa hadapan yang menghayati Islam sebagai satu cara hidup.
2.5 Menyelami sejarah islam yang berlaku ketika bulan ramadhan.


:: Tema ::

"Ramadhan : I'm lovin' it


:: Anjuran ::

Kelab Remaja JIM
IKRAM Wilayah Persekutuan KL
JAWI


:: Kempen yang akan diadakan ::


1. FACEBOOK
2. Poster
3. Banner
4. Short Film ( Competition )
5. Program “ Perang Badar “
6. Program “3R”
7. Ifthar Remaja
8. Grafiti Ramadhan
9. Wallpaper ( Competition )
10. BLOG
11. Paintball
12. Kempen ROQ’


sebarang musykilah, hubungi sekretariat Kempen 3R.

- Abang Bai ( 019-7517051 ) -
- Abg Duke ( 013-6707475 ) -
- Kak Yong ( 013-3060673 ) -
- Kak Yatt ( 013-6298720 ) -

:: Sumber - Blog Remaja Raikan Ramadhan

Wednesday, July 28, 2010

tension!!

hmm.. tension btl le aku bile balik umah je sepah2.. barang bsepah tahap gaban ok?! baju seluar kat sofa / meja makan / sangkut sana sangkut sini.. sidai sana sidai sini.. 
hello!! kamu ada bilik kan? sila sepahkan sekitar bilik kamu saja.. huh! nak marah dah tua.. kang touching plak! tak cukup ngan tu.. pinggan mangkuk cawan gelas segala semua main lambak je dlm sink.. kdg2 tinggal je atas meja.. kalu aku tak basuh.. mcm tu je la gayanya smpai raya taun depan.. adehh.. jgn la smpai aku ilang sabar... masing2 keje.. masing2 letih.. 
kalu dah smpai tahap ni dah rasa mcm org gaji dah weh.. at least org gaji itu bergaji.. hmm..
wahai encik kawan yg dikasihi.. 
aku pn bkn la jenis yg sgt cermat.. tp sama2 la jaga rumah.. at least takde la nampak sepah2 (sgt!).. aku letih balik keje.. mau rehat2 otak.. ok? huh~

*aku bengang!!

Thursday, June 17, 2010

LOOK STYLE CONTEST!! :p




LOOK STYLE CONTEST...mari cuba syg!

keje giler lagi!!!!....jumpe saye dibilik guru!..iyuee~

assalamualaikum,
oh senangnya dalam hati sebab saya da habiskan exam dengan hapraknya..huhu..
..oleh itu, saya dengan berbesar hati nie nak anjurkan kontest utk sape3 yang berminat kalu xminat xpyh la nak sebok kan...haha..dh lame berangan2 tp ini baru berkesempatan..
dibawah adalah
PERIHAL SYARAT
untuk bergiat bersama,ini jew syaratnye....mcm biase..hehehe
1.nampk x banner diatas?...jgn buat2 rabun k!..hehe..copy & paste banner ni n letak kt sidebar korang sambil link kan ke entry ini...sampai kontest tamat k.
2.buat satu entry bertajuk LOok StYle conTeST by cik Naen..(anta banyak2 pom xpe)
3.jd follower n add blog ini dlm blog list utk tahu perkmbangan oke..
4.letak banner dalam entry juga k...
5. yg penting jgn lupe tinggalkan kesan anda di komen atau di kotak menjerit pom xpe..sy xkesah~....
6. dan yg kemudiannya, sila tag 3 kawan or lebih pom xpe utk join kontest ini. sy membuka penyertaan kpd semua warge pndudok alam xkesah la laki pompuan, cina india, nak buat entry bm ke bi ke suka hati uall la...
7.lg satu jgn lupe link kan dari mana km tahu contest ini oke!
PERIHAL KONTEST 
senang jew..upload pic korang bersama sesuatu yg korang ase sgt STYLE bersamanye dan itulah kegemaran anda..contohnye pic bersama kereta kesaygn anda ke, bersame camera kesygn ke, pic dengan bola ke, dengan degn koleksi teddybear or whateve yg menunjukkan korang + die = connection
korang nak edit mcmmane pom sy xkesah, n nak upload poloh-poloh pic pom xpe jnji dengn benda yg same lah!..oke!
n jgn lupe cite la cikit nape korang minat sgt dgn bende alah tersebut..
itu sje lorh...
pemenang akan diadili bersama oleh sape lg kalu bkn cik lala dan hadiah pule akan ditaja oleh cik atira + cik naen skali la...
hadiah akan disediakan megikut penyertaan...
(soalan bocor-cik naen suke pic giler2..cik lala plak ske pic manje2)
TARIKH TUTUP : 30 JULAI 2010
JUMAAT
SEBELUM 12 TENGAHMALAM

p/s: cik naen jnji xkan gelak kt pic korang! hehehe~..gelap siap2

pd yg menyertai...tQ so much!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kepada cik naen : saya sudah join kontes ini.. hehe..


syarat2 penyertaan :
1. Copy + paste banner - err.. tatau nak buat.. post dlm entry je ok kan? huhu..
2. komen di blog penganjur / chatbox - jap lagi pegi terjah.. tunggu aa..
3. tag 3 atau lebih kawan2... - hmm... sape aku nak tag ek? takpe2.. anggap la yang singgah blog aku ni sumee aku tag.. :p
4. pomot link dari mana dpt tau kontes ni.. - blog cik naen
5. cite sket knape korg suke sgt ngan mende alah tu.. - sila rujuk kat bawah.. hehe..

" aku mula minat camera lepas aku tgk satu gamba yang kazen aku amik (nnt aku share ngan korang.. tu pon kalu aku jumpa la gamba tu..).. setelah berhempas pulas-pulas tali perut.. akhirnya.. dpt gak aku bli seketul camera.. walaupon buruk org tgk.. tp aku rasa benda ni la yang aku paling sayang.. nak dapat bukan senang woo.. aku paling suka kata-kata sorang brader nih.. "Mata melihat Alam.. Hati Melihat Tuhan.." memang mendalam!!
Mmm.. makin hari makin byk koleksi aku.. makin byk perkara yang dpt dirakam.. bila makin byk dirakam makin terasa KebesaranNya.. so.. secara tak langsung.. Semakin aku sayang camera aku.. Semakin aku dekat padaNya.. aminn... :) "

AFUNDI ENCIK BIG!!! tengkiu! :p

Monday, May 3, 2010

kalu tiap2 bulan gini musti best!! huhu...




best gile! Rasa nak lompat2 je! hahaha...
kalu la tiap2 bulan gini best arr!
Ekceli.. gini.. aku dpt bil letrik untuk bulan lepas.. bulan 4..
jumlah perlu dibayar RM1.35! wahahaha.. best gile..
aku pon musykil gak.. sbb seblom ni (bulan 3) pon aku dpt bil yg amount perlu dibayar nya sama.. RM1.35..
Yeaahh! Ringgit Malaysia Satu dan Tiga Puluh Lima Sen SAHAJA..!

korang tak caye? nnt aku uploadkan gamba! ok.. aku dah upload gamba! huhu..

tapi bulan 4 nye bil ade tulis - dibiayai oleh kerajaan malaysia!
perghh! harap2 tiap2 bulan la Kerajaan sara aku.. best best!
Time Kasih kerajaan!! huhu...

Monday, April 5, 2010

back to basic.....


mm.. tetibe lak aku terasa nak main game lama2 cemni...
ada sesape tau mane aku nak cari game nih?
ade lagi ke org jual ek?
tetibe je rindu zaman kanak2 dulu...
huhuhu...


Thursday, March 18, 2010

Sunday, March 7, 2010

KL-Kuantan-KL

hmm.. smlm aku ke kuantan utk settlekan sket keje.. lepas settle keje aku kat Majlis Perbandaran Kuantan tuh.. aku jalan2 jap la kat sana.. tak jauh pn.. gi kat blkg MPK tu je.. mmg view sgt cantik.. rasa rugi plak aku tak bwk kamera aku.. huhu.. mm.. tp mase on da way balik tuh mmg takleh tahan dah ler.. mmg time aku balik tu time matahari dah nak turun.. terkilan sgt2 sbb tak bawak kamera.. ah! kamera henpon pon boleh la! huhu...