Tuesday, April 5, 2011

Kami Suka Makan!! : Ikan Masak 3 Rasa..

haluuu!! hehe..
lama dah tak update blog neh.. agak kelam kabut sket la seminggu dua ni..
mm.. okeh.. hari ni aku tak bz sangat.. pagi tadi je jumpa Elyas & Aniza..
tghari aku dah lepak2 umah.. so aku decide utk masak je kat rumah..
Serious jimat dowwhh!! nnt aku huraikan satu per satu k? hehe..

Okeh.. Menu aku hari ni simple² je.. Senang je nak wat.. meh aku share sket..
Jeng jeng jeng...
Ikan Kembung masak 3 Rasa..! 
*~ok! sila percaya ye.. kehkehkeh..

ok.. bahan² yang diperlukan.. :

bawang merah , bawang putih, halia, cili padi, serai, daun limau, limau nipis..
Carrot + Cili kering + sos tiram + sos tomato + kicap cair (tiada dlm gamba)

bawang merah + bawang putih + serai + halia = potong halus².. *~ape tah istilah..
Carrot + cili padi = potong nipis²..

dan mesti la ade ikan kan? 
lumurkan dengan garam + kunyit.. (guna garam + lada hitam pon buleh..)
*~pastikan menggunakan pinggan Arcopal. kekeke.. 

goreng ikan garing² sampai kekuningan dan kelihatan hensem..
 
Sementara tunggu ikan masak.. tumbuk cili kering lumat².. 
*~yang malas buleh guna blender..
 
Panaskan minyak..


Campak²kan aje bawang merah + bawang putih + halia + serai yang korang hiris halus² tadi tu..

bile bahan tu dah agak garing dan wangi.. masukkan sos tiram + cili kering yang dah tumbuk lumat tadi tu..
tumis smpai cili tu masak.. *~kata org berubah je kaler cili tu masak la dia.. ntah la.. aku main agak² je..


tambah sket air.. pastu masukkan kicap cair + sos tomato..
 

pastu leh la masukkan carrot + daun limau + garam + gula + cili padi + perahkan limau nipis..

agak² carrot tu dah agak empuk.. masukkan ikan yang dah goreng tadi tu..
golek²kan biar mesra² sket..

Angkat dan hidangkan.. *~pastikan juga menggunakan pinggan Arcopal.. hahaha..

Siap untuk makan!! Bismillah..

Bajet makan tengahari hari ni.. 

Aku bli 4 ekor ikan kembung rm4.40.. tapi guna sekor je so = RM1.10
bawang putih + bawang merah + serai + halia = RM0.30
sos tomato + sos tiram + kicap cair + garam + kunyit = RM0.30
cili padi + cili kering + limau nipis + daun limau + gula = RM0.20
minyak + gas memasak = RM0.10
Nasi putih (beras satu pot) = RM0.20

Total = RM 2.20

See!! jimat kan??! yeahh~

encikbig - Selamat mencuba ye.. ^^,

6 comments:

Anonymous said...

Yummy.....bilo nak bertandang ghumoh abe ni...jamu nasi ngan ikan masok 3 ghaso ni jadile......meleleh air liur che ni tgk...best ni air tgn chef baru....

alin said...

ehh??btol ke masak sendiri ni??hihihi..mcm xcaye plaksssss... ;p

Nadz Cheng Eng said...

lapa lak tgk..hi2

isma said...

menyelerakan!

Ndea Anuar said...

Hahaha mane tau hrga minyak masak ngan gas tuh seposen? Hahaha...tipu2... :p

tp nice2! jelass! buku resepi pun xlgkap ceni kot haha. sile la share lagi

Anonymous said...

aahahahha... xleh blah... ahahhaha... tp mmg sedap... sbb ko amik pic pakai DSLR.. cuba ambik pakai camera henset tgk jd camner... tgk pn xlalu.. ahaha... ( Lapar ni )